Reflexintegratie

Wat is reflexintegratie?

Reflexintegratie is een behandelmethode waarbij reflexen opnieuw of verder worden verbonden. Hoewel ze apart worden behandeld hebben ze grote invloed op elkaar. Primaire reflexen zijn van groot belang voor een goede ontwikkeling van een kind. Al in de baarmoeder zijn er reflexen die helpen het brein te vormen. Juist die eerste reflexbewegingen gaan vooraf aan de ontwikkeling van neurale netwerken in het brein die zorgen voor verbinding van de verschillende gebieden. Een goede ontwikkeling hiervan is van enorm belang voor motoriek, leren, gedrag, communiceren, sociaal en emotioneel welzijn. Bij goed geïntegreerde reflexen wordt eerst de informatie verwerkt en geanalyseerd en dan volgt pas een reactie. Bij emotionele stress kunnen reflexen soms niet goed in het lichaam integreren en blijven daardoor actief. Ziekte, burn-out, whiplash, (geboorte-)trauma en chronische stress kunnen, ook op latere leeftijd, ervoor zorgen dat primaire reflexen weer geactiveerd worden waardoor het hele lichaam in een soort van overlevingstand gaat functioneren. Het herstel hiervan kan enorm veel energie vragen. Dat uit zich dikwijls door fel reageren op prikkels of juist afwezig zijn en letterlijk niets meer kunnen. Het resultaat is vaak problemen met leren, concentratie, sociaal-emotionele problemen, bedplassen en het kan invloed hebben op de motorische ontwikkeling.

Terug naar de basis

Met behulp van reflexintegratie worden de reflexen geïntegreerd en naar de achtergrond gebracht waardoor klachten door middel van (lichamelijk gerichte) oefeningen in de meeste gevallen teruggedrongen worden tot een minimum of zelfs helemaal verdwijnen. Met de behandeling ga je terug naar de basis van iemands ontwikkeling, om in wezen nieuwe bouwstenen voor een sterkere fundering aan te leggen. Je leert het brein en het lichaam om ongeschikte patronen los te laten doordat je de correcte en dus effectieve patronen aanleert. Deze patronen liggen als een soort van blauwdruk al vastgelegd in ons brein, maar door een verstoring in de ontwikkeling of een trauma is het lichaam op zoek gegaan naar een overlevingsstand. Dit kost ontzettend veel energie.

Behandelmethode

Centraal staat het laten begrijpen waarom sommige dingen minder goed lukken. Bij alle leeftijden kunnen reflexen weer worden verbonden en met oefeningen een nieuw stevig fundament worden gelegd voor het zenuwnetwerk. Na een intake en enkele testen wordt snel duidelijk waar de verbetering mogelijk is. Vervolgens kan een behandeling worden gestart die bestaat uit een reeks bewegingsoefeningen. Het draait om leren ontspannen voor iedereen en van alle leeftijden. Van baby’s tot volwassenen op leeftijd, maar denk ook aan topsporters, iedereen kan groeien en meer balans vinden. Dat geeft rust in heel je brein en lichaam. Het resultaat is meer kracht, meer controle en meer grip op je leven!

Vragen? Bel me!

Bezoek, voor meer informatie over de verschillende behandelmethodes, de volgende sites:

Terug