Wat is reflexintegratie?

Wat is reflex integratie?

Reflexintegratie is een behandelmethode die kan worden toegepast bij kinderen en volwassenen. Met reflexintegratie worden reflexen opnieuw of verder verbonden. Hoewel ze apart worden behandeld hebben ze grote invloed op elkaar. Primaire reflexen zijn van groot belang voor een goede ontwikkeling van een kind. Al in de baarmoeder zijn er reflexen die helpen het brein te vormen. Juist die eerste reflexbewegingen gaan vooraf aan de ontwikkeling van neurale netwerken in het brein die zorgen voor verbinding van de verschillende gebieden. Een goede ontwikkeling hiervan is van enorm belang voor motoriek, leren, gedrag, communiceren, sociaal en emotioneel welzijn. Bij goed geïntegreerde reflexen wordt eerst de informatie verwerkt en geanalyseerd en dan volgt pas een reactie.

Ook op latere leeftijd is reflexintergratie een effectieve behandelmethode. Bij (emotionele) stress kunnen reflexen soms niet goed in het lichaam integreren en blijven daardoor actief. Ziekte, burn-out, whiplash, (geboorte-)trauma en chronische stress kunnen, ook op latere leeftijd, ervoor zorgen dat primaire reflexen weer geactiveerd worden, waardoor het hele lichaam in een soort van overlevingstand gaat functioneren. Het herstel hiervan kan enorm veel energie vragen. Dat uit zich dikwijls door fel reageren op prikkels of juist afwezig zijn en letterlijk niets meer kunnen. Het resultaat is vaak problemen met concentratie, sociaal-emotionele problemen, pijnklachten (schouders en rug), het hebben van een goede houding en het kan invloed hebben op het bewegingspatroon.

Proces

 • Intake

  Telefonisch of in de praktijk

 • Analyse

  Van eerste behandeling

 • Behandelingen

  Uur lang intensief per keer

 • Weer Grip

  Op functioneren

Terug naar de basis

Reflexintegratie is een behandelmethode waarbij reflexen opnieuw of verder worden verbonden of weer naar de achtergrond worden gebracht. Hoewel ze apart worden behandeld hebben ze grote invloed op elkaar. Primaire reflexen zijn van groot belang voor een goede ontwikkeling van een kind. Al in de baarmoeder zijn er reflexen die helpen het brein te vormen. Juist die eerste reflexbewegingen gaan vooraf aan de ontwikkeling van neurale netwerken in het brein die zorgen voor verbinding van de verschillende gebieden. Een goede ontwikkeling hiervan is van enorm belang voor motoriek, leren, gedrag, communiceren, sociaal en emotioneel welzijn. Bij goed geïntegreerde reflexen wordt eerst de informatie verwerkt en geanalyseerd en dan volgt pas een reactie.

Dit zeggen cliënten

 • Door de fysiotherapeut was vastgesteld dat mijn zoontje (2 jaar) hypermobiel is, waardoor met name de ontwikkeling van het lopen achter liep. Met deze hulpvraag kwamen we bij Sacha terecht. Vanaf de eerste ontmoeting voelde het goed. Sacha heeft een warme een liefdevolle benadering, stemt goed af wat een kindje nodig heeft, waardoor mijn zoontje snel op zijn gemak was. Na de eerste behandeling merkte we al verschil. Hij kon zich ineens optrekken! De afgelopen maanden heeft Sacha hem geholpen, met een fantastisch resultaat. Buiten dat hij zelfstandig kan lopen, voelt hij zich nu vertrouwd in zijn lichaam en gaat zelfstandig op ontdekkingstocht. Wat resulteert in een vrolijk ventje! Voor dat laatste heeft Sacha naast reflexintegratie, NEI therapie ingezet... Meer lezen

  Anoniem
 • Mijn zoon, Tian van 8 jaar is geadopteerd vanuit China toen hij bijna 1 jaar was.  Van nature is het een heel onderzoekend, vrolijk, vliegensvlug kind dat altijd in de weer is.  Hij heeft lang moeite gehad om goed te praten, mede door een schisis. Tian is het allerliefste thuis met zijn familie waar hij urenlang kan spelen. Als er grote veranderingen zijn zoals ziekte, overlijden en als wij als ouders iets minder beschikbaar zijn door drukte op het werk, zorgt dat bij hem voor veel onveiligheid, onrust en onzekerheid. Dat uit zich in heel druk gedrag, controle gedrag en overprikkeling.  Het wordt dan figuurlijk wankel onder zijn voeten doordat de stabiliteit vanuit de ander minder is. En dat werpt hem terug op zijn eigen basisstabiliteit... Meer lezen

  Maike Moeder van Tian
 • Korte geschiedenis; de afgelopen 10 is het leven zwaar geweest, mijn vrouw kreeg voor de tweede keer kanker. Uitgezaaide borstkanker, terwijl onze dochter een half jaar was. Vele tripjes naar het ziekenhuis en ondertussen werken en voor onze dochter zorgen. In die tijd ook vol aan het sporten geweest. Tegelijk wel psychologische hulp gekregen, dus dacht ik alles onder controle had. Gek genoeg kreeg pas een jaar na haar overlijden de eerste klap te verwerken en kreeg paniekaanvallen, zelfs flauwgevallen. Veel psychologen gesproken, naar haptonoom geweest, voeding aangepast etc... Uiteindelijk een jaar later weer een beetje opgekrabbeld. Daarna toch een flinke terugval gehad. Weer heftige paniekaanvallen en voelde weer terug bij af... Meer lezen

  Anoniem
 • In april kreeg ik corona. Weinig last van de ziekteverschijnselen, maar de nasleep was heftig. Erg veel last van prikkels, overgevoelig voor geluid en continu hoofdpijn. De verschijnselen waren niet chronisch. Na 1 behandeling bij Sacha liep ik naar buiten en voelde ik me weer mezelf. Voor de zekerheid heb ik nog 2 behandelingen gehad. Ook toen was er nog wat vooruitgang. Heel fijn om bij Sacha te zijn geweest!

  Anoniem
 • Cas (10 jaar) kon zich moeilijk verwoorden en was snel ontdaan doordat hij het gevoel had niet te voldaan aan zijn eigen of andermans verwachtingen. Cas is door de 4 behandelingen bij Sacha énorm gegroeid; zijn woorden komen nu vloeiend en vrij en hij voelt zich sterk. Cas keek elke keer uit naar de behandeling. Lieve Sacha, dankjewel voor wat je voor Cas hebt gedaan!!

  Moeder van Cas
 • Onze dochter Jules (6) had sinds ruim een jaar tics, meestal knipperen met haar ogen en soms iets met hoofd of nek. De ene periode was het meer dan de andere. Met spanning of vermoeidheid nam het toe. Via een vriendin kreeg ik de tip om eens naar Sacha te gaan. Al direct namen de tics af en met dagelijkse oefeningen thuis en nog een paar behandelingen is Jules er helemaal van af. Ze voelde zich helemaal op haar gemak bij Sacha en vond de behandeling fijn!

  Moeder van Jules
 • Zowel ik als mijn 2 dochters zijn bij Sacha terecht gekomen door de fysio van mijn dochter. Allebei mijn dochters voelen zich prettig bij Sacha. Ze luistert goed en geeft vertrouwen. Ook de hulp dmv oefeningen na de behandeling zijn erg prettig. Zo heb je het gevoel dat je zelf ook iets kunt doen. Ik heb me uiteindelijk ook laten behandelen, wegens naverschijnselen van Corona. Spierpijnen in mijn bovenrug, ribben, hartkloppingen en vermoeidheid waren de klachten waar ik voor behandeld wilde worden. Na de eerste behandeling voelde ik al een groot verschil. Mijn ademhaling leek weer vanzelf te gaan. Ik voelde mij na 3 behandelingen weer meer mezelf en de klachten zijn zo goed als verdwenen. Wij zijn erg blij met Sacha en haar behandelingen.  

  Caroline L.
 • Wij zijn zo blij dat we via via bij Sacha haar praktijk Op naar Grip kwamen. Onze zoon heeft NAH (niet aangeboren hersenletsel). We hebben de nodige reguliere revalidatie trajecten met onze zoon gevolgd, echter geven deze weinig resultaten. Als ouders zijnde wisten wij niet meer wat we voor hem konden inzetten en wilden wij er ons bij neerleggen. Onze zoon zou niet lezen, niet automatiseren en zijn korte termijn geheugen zou niet meer verbeteren. Toen hoorden wij goede berichten over Sacha en haar praktijk in Berghem. Na een zeer prettige kennismaking, eerst telefonisch en daarna met Sacha in de praktijk, hebben we besloten te starten. Sacha zei: na een paar x moet je wel "iets" merken. Onze zoon ging er heen, vol spanning volgden we de behandeling, na de eerste behandeling... Meer lezen

  Moeder van D
 • Ik had van mijn zus gehoord dat Sacha me misschien wel zou kunnen helpen om van mijn gejaagd gevoel af te komen. Zij had immers zelf de ervaring al na 3 behandelingen weer goed in haar vel te zitten. Tevens omdat ik zou beginnen met een opleiding naast mijn baan, wat ik vanwege mijn steeds meer toenemende concentratieproblemen op dat moment erg spannend vond dacht ik, laat ik het eens proberen. Had ik veel eerder moeten doen! Dankjewel lieve Sacha!

  S.K. 42 jaar
 • Op de eerste plaats ben ik enorm dankbaar dat Sacha op ons pad is gekomen. Om met de deur in huis te vallen; zonder haar had ons zoontje niet zijn ontwikkeling gehad die hij nu heeft. Hij heeft een stoornis in de prikkelverwerking, zat in zijn eigen bubbel, moeizaam contact maken, weinig kwam binnen (dus ook weinig output in de zin van spreken). Sacha heeft aan een half woord genoeg, qua het ervaringsverhaal wat je haar verteld, en ze kan holistisch gebeurtenissen uit het verleden linken met wat er zich in het heden afspeelt, en zodoende kan ze kindjes behandelen. Niet alleen wij zien dat het zijn vruchten afwerpt, ook het medisch kinderdagverblijf waar ons zoontje zit en onze familie en vrienden zien enorme vooruitgang. Momenteel zit onze zoon niet meer in een bubbel, hij is er uit... Meer lezen

  Anoniem

Behandelmethode

Behandel methode

Centraal staat het laten begrijpen waarom sommige dingen minder goed lukken. Bij alle leeftijden kunnen reflexen weer worden verbonden en met oefeningen een nieuw stevig fundament worden gelegd voor het zenuwnetwerk. Na een intake en enkele testen wordt snel duidelijk waar de verbetering mogelijk is. Vervolgens kan een behandeling worden gestart die bestaat uit een reeks bewegingsoefeningen. Het draait om leren ontspannen voor iedereen en van alle leeftijden. Van baby’s tot volwassenen op leeftijd, maar denk ook aan topsporters, iedereen kan groeien en meer balans vinden. Dat geeft rust in heel je brein en lichaam. Het resultaat is meer kracht, meer controle en meer grip op je leven! Uitgebreide informatie is hier te vinden.